Din fantastiska kropp

22.03.2022

Du har en magisk kropp

Är det bara jag som har tagit min kropp för given? De gånger jag lyssnade var när den "skrek" åt mig på sitt eget speciella sätt. Huvudvärk, migrän, ont i ryggen, nacken och så vidare. Den naturliga reaktionen var då att tänka "tusan också jag som ska....". Och att plocka fram värktabletten som tog bort det som min kropp försökte berätta för mig för att just kunna fortsätta göra det som jag skulle göra.

Så otroligt oförskämt, eller hur? Att ignorera någon som står dig så nära, din egen kropp, som bara vill ditt allra bästa. Oförskämt räcker nog inte för att beskriva detta, det är ju dessutom rent av ganska ointelligent:-) 

Priset jag har betalat är bland annat två perioder av utmattningsdepression, utbrändhet eller vad vi nu vill sätta för etikett på tillståndet av total energilöshet, håglöshet, förvirring, hjärndimma och så vidare. Perioder som båda på sitt sätt har lett fram till den plats jag idag befinner mig på. Lärdomar och upplevelser som i stunden känns oöverkomliga men som gett en palett av erfarenheter att måla tavlan som heter livet med. 

Vad sysslar kroppen med?

Dygnet runt, året om, år ut och år in finns kroppen där för oss. Våra hjärtslag, vår andning, vår matsmältning, vätskebalansen, näringsupptaget, immunförsvar, syn, lukt, smak, hörsel, känsel sköter den om och reglerar. Med sinnrika system för informationsinhämtning ges signaler om åtgärder för att åtgärda obalanser eller skador. 

Allt som kroppen gör görs utifrån att du ska må så bra som möjligt och att du ska överleva. Med den insikten som utgångspunkt blir det lättare att börja lyssna och agera annorlunda. Huvudvärk? Oj jag har visst glömt att dricka vatten idag! Illamående? Just det, jag är ju kaffeberoende.... Svimfärdig? Hmm kan det bero på att jag inte ätit något idag? För att inte tala om stress...

Tanken hisnar när det går upp för mig hur många signaler och system som gör det möjligt för mig att leva. Likväl som tanken svindlar när jag tänker på vårt oändliga universum så är känslan densamma när kroppens nästintill ofattbara komplexitet uppenbarar sig. 

Så vart vill jag komma med denna betraktelse? Genom att erkänna för mig själv att jag inte vet tillräckligt om kroppen som jag bor i har dörren mot ny kunskap öppnat sig. Och kunskapen har gett mig verktyg att lyssna på kroppen och faktiskt förstå vad den säger till mig! Idag har jag energi, sällan huvudvärk, en frisk rygg, rörlighet och en stor nyfikenhet att ta in och förmedla ännu mer kunskap. 

Med kommande blogginlägg hoppas jag kunna inspirera till en ny form av lyssnande. Att både fysiska och psykiska meddelanden från din kropp till dig ska bli lyssnade på. Och att du har verktygen att ta hand om det din kropp säger.

Nästa blogginlägg kommer ge en inblick i vårt autonoma nervsystems magi.

En stor yogahug från Petra