Att lära känna sig själv

28.03.2022

Så löjligt, det är klart att jag känner mig själv!

Att förstå sina reaktioner och känslor i olika situationer är inte en självklarhet, men hade ju varit väldigt användbart att förstå. Varför kan samma typ av händelse ena dagen göra mig irriterad eller arg och nästa dag inte beröra mig överhuvudtaget?

Vår kropp vill bara vårt bästa (se blog 22 mars) och allt som sker inombords utgår från kroppens vilja till balans, välmående och trygghet. I din kropp pågår en ständig övervakning och kontroll av att allt är som det ska. Information om kroppens tillstånd samlas in och åtgärder skickas ut.

Systemet som sköter om denna informationsinsamling och initierar åtgärder är vårt autonoma nervsystem som är den del av nervsystemet som vi inte behöver styra medvetet. Det handlar om andning, hjärtslag, matsmältning, blodcirkulation, ämnesomsättning, vätskebalans, könsorgan och så vidare. Vilken tur att vi inte hela tiden behöver tänka på alla dessa funktioner.....

Även om systemet är självgående så kan vi ge det helt olika förutsättningar att fungera väl. De av oss som haft/har utmattningssyndrom vet att systemet hamnar i obalans när vi slutar lyssna på kroppens signaler och kör på i hög hastighet med högbelastning. Som att köra en bil på tvåans växel i 100 kmh.... Det fungerar inte särskilt länge eller inte alls.

Varför slutar kroppen till slut fungera?

Det autonoma nervsystemet har två delar. Det sympatiska nervsystemet som hjälper oss att förbereda för kamp eller flykt (fight and flight) och det parasympatiska nervsystemet som också kallas lugn & ro-systemet då vi återhämtar oss och samlar kraft. Båda systemen är livsviktiga, men behöver vara i balans.

Kom ihåg att vi är däggdjur och att våra system har byggts upp och utvecklats under många 100 000 år. Från ca 70 000 till 12 000 år sedan levde vi som jägare och samlare utan någon fast boplats. Ca 12000 år sedan inleddes jordbruksrevolutionen då vi började odla och blev bofasta. Det innebär att vi under många 10 000- tals år formats till att överleva genom att vara beredda att fly eller fäkta när vi blev hotade/stressade av t ex en varg. Idag är det helt andra saker som stressar oss, men vårt system för att hantera stress är i princip likadant!

När vi blir utsatta för stress reagerar vi genom det sympatiska nervsystemet och de fysiska effekterna känner man ju igen... Nervsystemet signalerar fara och utsöndring av adrenalin, noradrenalin och kortisol sker från binjurarna. Pulsen och hjärtslagen ökar, blodtrycket går upp, pupillerna vidgas, vi svettas, hörseln blir mer känslig, blodflödet till musklerna ökar och minskar till mag-tarmkanalen, blodsockernivån går upp. Vi är redo att slåss eller att snabbt springa iväg!

Men dagens stressorer är inga vargar! Och vi springer inte iväg. Det är istället hög arbetsbelastning, många intryck och sociala kontakter, hat på sociala medier, omöjliga "livspussel" och känslan av att vara utan valmöjligheter eller otillräcklig.

Förr så försvann det som hotade oss och vi gick in i återhämtningsfasen med hjälp av det parasympatiska nervsystemet. Idag ligger hotet och stressen kvar och påverkar oss i längre perioder. En långvarig hög nivå av kortisol ger sämre immunförsvar, sömnsvårigheter, högre blodtryck, nedsatt kognitiv förmåga, mag- & tarmproblem och så vidare. Någon som känner igen sig?

Finns lösningen och isåfall var?

Förändring och förståelse. Det enda vi vet är att framtiden inte kommer vara likadan som idag eller igår, vi lever i ständig förändring. Och genom att förstå dig själv så kan du ge förutsättningar för rätt sorts förändring.

Vårt återhämtningssystem behöver kärlek och utrymme. Du behöver kärlek och utrymme. När det parasymaptiska nervsystemet får ta plats sker följande i din kropp: Pulsen går ner, hjärtslagen blir långsammare, blodtrycket går ner, pupillerna dras ihop, du störs inte längre lika lätt av ljud, matsmältningen och avföring fungerar, blodsockernivån sjunker.

Vi behöver motpoler till våra stresshormoner och de finns! Oxytocin är ett hormon som kallas måbrahormonet och som bildas i hypofysen när vi upplever närhet, fysisk beröring och t ex kramar. Oxytocin motverkar kortisolet. Serotonin bildas främst i mag-tarmkanalen och ses som väldigt viktigt påverkar känslor och välmående.

Du kan ge parasympatiska nervsystemet plats och dig själv möjlighet till återhämtning och förbättra vägarna där informationen färdas! På köpet kommer en kropp som känns mindre stel, du kan uppleva att värk försvinner (ibland blir det först sämre innan det blir bättre), bättre sömn, bättre matsmältning, lägre blodtryck.

Men som alltid så behövs en insats och vilja. En vilja att förstå, att må bättre och att vara nyfiken!

Jag vill så gärna vara med och stilla din nyfikenhet och samtidigt väcka ny!

Nästa blogpost kommer fortsätta på temat: Var finns lösningen?

Hoppas vi ses, stor yogahug från Petra