Att resa hemifrån och komma hem

26.04.2022

Vad är hemma för dig?

I slutet av oktober 2021 satte jag mig (och hundarna) i bilen och gav mig av från Öland och Stora Rör. Bilade genom Europa med siktet inställt på Burgau i Portugal. Reste hemifrån och ut i världen.

Resan innehöll såväl att bli utelåst från hotellet mitt i natten som att få inbrott i bilen och krossad ruta. Även byte av boende efter att en stor straydog vägrade lämna oss och stod vaktande utanför ytterdörren, ställde sig på bakbenen och kikade in med jämna mellanrum. När vi till slut lyckades ta oss ut till bilen, jag och vovvarna, så sprang hunden bredvid oss i säkert 1,5 kilometer när vi körde iväg. Men på det stora hela gick resan väldigt bra och frihetskänslan var enorm.

Den 6 november "landade" vi i Burgau. En liten härlig fiskeby med smala, vindlande gator och gränder, egen strand och många vänliga själar.

Att boa in sig

Boendet kändes bra, om än ej helt perfekt. Det tog ett par veckor med ommöblering, trip till IKEA och diverse inköp samt komplettering med gröna växter och belysning för att få till hemmakänslan. Hundarna visade sig vara dörröppnaren till att knyta nya kontakter och vänskaper. Inom kort blev vi en del av "The Morning Dog Walkers" med en härligt brokig blandning av hundar och människor. Internationell känsla med "medlemmar" från Tyskland, Schweiz, Holland, England, Frankrike & USA i blandade åldrar, och hundar i alla storlekar och raser. Är så otroligt tacksam för dessa nya vänner!

Att uppleva öppenheten och omtanken som finns är så upplyftande. Alltid en hjälpande hand som sträcks ut och omvandlas till handling. Alla dessa personer kommer för alltid ha en plats i mitt hjärta, vissa kommer jag träffa igen, andra var på genomresa. Gayle, Chris, Kevin, Amy, Kristian, Anne, Elise, Claudia *2, Marc, Carole, Pete, Jeanette, Elaine, Janne, Norma, John och Tanya har alla bosatt sig i mitt hjärta och så alla vovvarna såklart!

En reflektion som har slagit mig är att jag under dessa 6 månader bara har mött lugna människor. Frånvaron av stress har varit påtaglig och ofantligt välgörande.

Hemresa med ny kunskap i skattkistan

När det nu är dags för oss att packa och bege oss hemåt igen känner jag det som att vi ska resa bort, men hem. Det gick fort att göra sig hemmastadd och att hitta ett sammanhang. Nu kommer jag att sakna mitt andra hem väldigt mycket.

Energin i Burgau är speciell. Här finns ett lugn och samtidigt en kraft som känns väldigt spännande. Många människor jag har mött är inne i en sökande fas i livet, en omstart, ett lyssnande på den inre rösten. Fascinerande och tankeväckande. Det ska bli magiskt att ha Sensing Yoga Retreat här i september. Platsen, boendet, Sensing Yogan och möjligheterna till kringaktiviteterna kommer skapa magi.

Min förmåga att lyssna på min egen inre röst har stärkts av vistelsen här, men även Sensing Yogan är och har varit helt avgörande. Att inte bara lyssna utan att även förstå det som kroppen, sinnet och själen vill förmedla är en livslång läroprocess, men nu har jag kommit en bit på väg. Att lära mig dess språk (portugisiskan får vänta) har fått ta tid och plats. Däremot finns det ingen ordbok, inget lexikon och ingen Wikipedia sida att vända sig till. Här handlar det istället om att hitta den inre balansen av lugn, återhämtning och utmaningar.

Under tiden i Burgau har jag pluggat anatomi och fysiologi. Att inse hur ofattbart fantastisk kroppen är med alla dess finesser och finurliga funktioner. Att förstå varför jag nu reagerar helt annorlunda på yttre stimuli eller stress är så intressant.

Ta bara incidenterna på resan hit! Mitt gamla stressade jag hade mått så dåligt av dem, nu blev de mer som gupp på vägen, eller en extra krydda.

Den nya livsresan med fokus på wellbeing och Sensing Yoga känns så rätt. Att få bidra till andras välmående och samtidigt må bra själv är en ynnest. Nyfikenheten och viljan att ta in ny kunskap har vaknat på riktigt och insikten att det är när jag erkänner att jag inte vet som dörren till ny kunskap öppnas.

Någonstans längs vägen har jag hittat hem till mig själv. Dessutom har jag nu tre fysiska platser som känns som hemma: Halmstad, Öland och Burgau. Magiskt!

Vill avsluta med ett citat av Björn Natthiko: This to will pass. Såväl goda som jobbiga tider går över, vi lever i ständig förändring. Att ha nuet i sin hand då och då är en gåva.

Önskar dig ett härligt nu! Stor yogahug från Petra

PS Om du blir nyfiken på Sensing Yoga och vill komma "hem till mig", joina något av de kommande retreaten! Vore härligt att uppleva nu med dig. DS