Att pausa

10.11.2022

Att pausa

När och hur behöver du pausa? Långa, korta, eviga, minimala eller någonstans mittemellan. Definitionen på en paus beror på i vilket sammanhang och med vilka behov vi går in i pausen.

Tydligen behövde jag ta en paus från att skriva blogg. När lusten inte infann sig, när motivationen inte kom inifrån var det dags att pausa. Nu känns det viktigt och roligt igen.

Mitt liv har varit fullt av pauser. Frivilliga och ofrivilliga, bekväma och obekväma. Under de perioder i mitt liv som kännetecknats av måsten så har begreppet paus inte funnits med alls. Och till slut har jag kraschat in i ofrivilliga pauser. Pauser från arbete, från vänner, från att ha roligt och från lust.

Först på senare år har jag fått insikt i hur det blev så. Först nu förstår jag mig på mig själv och hur min kropp försökt hjälpa mig på traven, och ändå har jag såååå långt kvar. Resan framåt känns dock spännande och lustfylld.

Hur vet man att man behöver pausa?

Visst är det svårt? Ofta upptäcker jag alltför sent att jag hade behövt en paus. När något känns meningsfullt och det är otroligt roligt så fortsätter man, ungefär som att gå hem lite för sent från en fest så att det hinner bli avslaget.

Någon mer än jag som spelar olika ordspel eller löser korsord? Här har jag upptäckt något om min hjärna. Genom att lägga undan klurigheten en stund och göra något helt annat en stund så är lösningen ofta självklar när jag åter försöker! Vad betyder det? Jag tolkar det som att hjärnan klurar vidare utan att jag är medJ Den kan själv leta upp kopplingar och lösningar i bakgrunden, bara jag pausar lite.

Lyssna på din kropp

Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Lyssna! Vi får ständigt signaler från vår följeslagare genom livet, kroppen. Ofta väljer vi (jag) att ignorera och kämpa vidare, fortsätta på inslagen väg. Kanske med hjälp av en värktablett eller något annat som dämpar symtom.

Till slut ger kroppen kraftigare och kraftigare signaler. Den skriker åt oss att lyssna.

Sensing Yoga är mitt sätt att återknyta till min kropp och att börja lyssna mer. Att inse att allt hänger ihop, fysiska och psykiska signaler är ihopkopplade och helheten är fantastisk!

Att ställa sig upp och sträcka på sig i en skön kroppsgäsp när man suttit ner ett tag, att gå en runda för att smälta intryck och ta in naturen, att unna sig en kort tupplur eller en meditation under dagen. Var lite självsnäll och pausa ibland, det kan göra underverk!

PS Under någon paus kanske du vill lyssna på pauspodden! Länk här PAUSPODDEN

Önskar dig en härlig paus, yogahug från Petra