5 sätt att finna ditt inre lugn

04.04.2022

Visst vore det fantastiskt om man kunde gå från aktiv till avslappnad och lugn på nolltid? Varför är det så svårt?

I förra bloggposten skrev jag om vår autonoma nervsystem och hur vi kan lära känna oss själva. Vår kropp är densamma men vi har helt andra förutsättningar än förr.  Vi tar emot så många fler intryck och upplevelser som alla har en effekt på oss, vare sig vi vill eller ej. Dessutom är du unik, jag är unik, alla är unika. Vår "verklighet" ser olika ut, vi uppfattar omvärlden på vårt eget unika sätt. 

Kom ihåg att stress och kroppens reaktion beror på att den bara vill ditt bästa, att du ska må bra och överleva. 

Som du säkert anar så finns inga helt enkla svar på hur just du på bästa sätt kan hantera dina stressfaktorer. MEN vi kan ta lärdom av hur djur, barn och naturfolk gör och få hjälp att stilla oron i vår kropp.  Låt oss stötta vår egen kropp i dess ständiga arbete att hålla oss trygga!

Kanske har du provat meditation. Och snabbt konstaterat "det är inte för mig, mina tankar bara snurrar".  Att tvärbromsa från en aktiv dag full av intryck är svårt, det blir lätt att tankarna kommer in i spinn, att man då skuldbelägger och klankar på sig själv för att man inte kan lugna ner sig. För att förstå sig själv ännu bättre så kan vi titta på vilken stress vi utsätts för. 

Ett sätt att dela upp det som stressar vår kropp är i följande tre delar: fysisk stress, kemisk stress och emotionell stress. Den fysiska stressen beror på yttre omständigheter som olyckor, trauman, överträning och så vidare. Kemisk stress kommer från ämnen som vi får i oss via föda, mediciner, luften, strålning med mera. Emotionell, känslomässig stress kommer inifrån när vi oroar oss, är rädda och känner oss maktlösa och otillräckliga.

Stress får kroppen att utsöndra olika signalsubstanser och hormoner för att anpassa sig och "rädda oss". Och det är den långvariga stressen, att vara i ständig kamp & flykt, som till slut gör oss sjuka. Antingen helt utmattade eller att kroppen börjar värka. Vi är från början skapade för kortvarig stress och lång återhämtning men så ser inte vår verklighet ut idag. 

Följande tips är troligen inga revolutionerande nya insikter, men icke desto mindre så hjälper de dig att svalka av ditt upphettade nervsystem. 

Här följer 5 förslag på sätt att finna ditt inre lugn:

1 Skaka av dig det! 

Bokstavligt talat! När djur har varit aktiva eller upplevt något skrämmande så skakar de en stund. Vår kropp hamnar i ett spänt tillstånd när vi stressar och det sätter sig på olika ställen. Har vi dessutom suttit vid skrivbordet och upplevt denna stress så stannar den i kroppen. Genom att ställa sig och gunga/skaka av kroppen på ett avslappnat sätt så lossnar stressen i kroppen. Ditt meddelande till din kropp blir: allt är ok, du är trygg nu, ingen jagar dig i detta nu. 

2 Andas...

Lägg av, tänker du, det gör jag ju hela tiden!!! Mer och mer forskning pekar på att vår tids stress, som ofta beror på våra tankar och vår oro, kraftigt kan reduceras genom andningsövningar. När vi tillåter oss att fokusera på andningen och landar i den så aktiveras vår Vagusnerv, den irrande kranialnerven, som är den viktigaste informatören till vårt lugn och ro-system. 

Prova gärna den så kallade 4, 7, 8-andningen : andas in djupt genom näsan räkna tyst till 4, håll andan och räkna till 7, andas ut genom munnen, gärna ljudligt, och räkna till 8. Upprepa tills du upplever att lugnet infinner sig. Detta kan göras när du vill, i vilken kroppsposition du vill. Fungerar även väldigt bra för att göra det lättare att somna!

3 Kroppsgäspa 

Tänk dig Kalle Anka i den tecknade filmen på julafton. När han inte vill vakna och så småningom sträcka på hela kroppen samtidigt som han andas in och gäspar! Det är så mina (och alla) hundar gör när de har vilat, sträcker på kroppen först i "nedåtgående hund" och sedan i "kobran". Genom att kroppsgäspa, eller pandikulera, så ger du signaler till ditt nervsystem att allt är bra. Vagusnerven får enklare att inhämta och transportera information till ditt parasympatiska nervsystem och ditt lugn infinner sig. 

4 Tvätta ansiktet i kallt vatten ... 

Kallbada är ännu bättre! Men en bra början är att varje morgon och kväll tvätta ansiktet i kallt vatten. En isbit i nacken är också bra. Återigen är det Vagusnerven som stimuleras och fungerar bättre.

5 Gurgla med vatten Eftersom vagusnerven även kopplar till stämbanden och musklerna längst bak i svalget så är gurgling en aktivitet som aktiverar vagus och därmed vårt lugn och ro-system. 

För dig som upplever oro och stress så hoppas jag att några av dessa tips känns värda att testa. Nuförtiden kroppsgäspar jag utan att behöva tänka på det, framförallt direkt på morgonen. Skakning ingår som en del av mina Sensing Yoga-pass där också pandikulationer är ett stort inslag. Prova det som känns bra för dig, kom ihåg att din kropp kanske levt länge i stress och därför protesterar mot förändringar. 

Jag önskar dig en lugn och skön dag, nästa bloggpost kommer att öppna dörren till att veta mer om den underbara vagusnerven!

En stor varm yogahug/Petra